Lekker van Betty - Hele Cola Kip

45 min 4 pers
Overzicht

Ingrediënten

1 hele kip (ca 1 kilo)

1 blikje Cola a 330 ml (regular, geen light of zero!)

200 ml barbecue saus

3 - 4 el Kipkruiden of een BBQ dry rub voor kip

1 kilo vastkokende aardappels, met schil

2 hele maïskolven

olie voor het bakken

peper & zout

stomer voor de BBQ

Weleens een hele kip bereid op de barbecue? Doen! Vooral heel lekker met cola en Remia barbecuesaus. Het geeft een lekker zoetje aan de kip. Eet het met gebakken aardappeltjes, maïskolven en een groene salade!

Maak de kip rondom schoon en verwijder het touw. Leg de kip in een schaal en wrijf rondom in met de kruiden. Op en onder het vel. Dek de schaal af met folie en zet de kip 5-6 uur (of een nachtje) in de koelkast om te marineren.

 

Boen de aardappels schoon onder stromend water en snijd in parten. Breng aan de kook met ruim water + snuf zout. Na 10 minuten afgieten en laten uitstomen. Was de maïskolven en verwijder eventuele sprietjes of blad. Hak daarna de kolven in 3 gelijke stukken. Verwarm de (gas)barbecue voor (op 180 graden). Vet de bodem van een stomer in met olie. Giet het blikje Cola (330 ml) in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat gedurende 5 minuten inkoken tot je ca 200 – 250 ml over hebt. Je hebt exact 100 ml nodig voor de saus, de rest van de cola giet je in de ‘holte’ van de stomer. Daarmee stoom je de kip van binnen uit.

 

Verwarm de 100 ml ingekookte Cola opnieuw in het steelpannetje, samen met barbecuesaus. Roer goed door om alles te mengen en zet het vuur uit.

 

Zet de kip op de stomer en kwast deze rondom royaal in met de cola-barbecuesaus. Steek een vleesthermometer in de borst en zet de stomer in het midden van de barbecue. Bak de kip in 30 minuten halfgaar.

 

Ondertussen meng je de aardappels en stukken maïs in een kom met een flinke scheut olie. Breng op smaak met zout en peper. Haal na 30 minuten de stomer van de barbecue en leg de aardappels en maïs rondom de kip in de stomer. Kwast de kip nog een keer helemaal in met de cola-barbecuesaus. Het is niet erg als je hierbij op de groenten morst. Zet ‘m terug op de barbecue en laat het nog 30 minuten garen. De kerntemperatuur van de kip moet 75 graden zijn. Laat even 10 minuten rusten en smullen maar!